kwiatula

kwiatula

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

panga w zalewie słodko-kwaśnej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

znakomita na zimno super na ciepło do ziemniaczków

panga w zalewie słodko-kwaśnej

Składniki:

panga w zalewie słodko-kwaśnej

 

  • 1kg filetów pangi mrozonej
  • 4 cebule
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyzka soli
  • 1 przecier pomidorowy
  • mleko 3łyzki
  • pieprz,słodka papryka oregano

Sposób przygotowania:

panga w zalewie słodko-kwaśnej
ryby dzien wczesniej rozmrozic osuszyc
panierowac w mące następnie w jajku zmieszanym z mlekiem i w bułce tartej smazyc na złoty kolor
jesli filety są duze podzielic na mniejsze kawałki
zalewa:zagotowac wodę z cukrem,sola i octem dodac koncentrat pomidorowy doprawic do smaku papryką słodka oregano/ja daje po 1 płaskiej łyzeczce/ i szczypta pieprzu ostudzic
cebulę obrać sparzyc i pokroic dowolnie
do wiekszego naczynia /np okrągłej miseczki głębszej/ układamy kolejno usmazone rybki posypujemy cebulka zalewamy przygotowana zalewą pomidorową na przemian az do wykonczenia składników ostatnia warstwa powinna byc cebulka a ryba powinna byc całkowicie zanurzona w zalewie srednio w moim naczyniu wychodza 4 warstwy przykryc pokrywką odstawic w chłodne miejsce na min 2 godz. najlepsza jest na drugi dzień
idealna na zimno do mega kanapek z nawilzaczem /przepis 3 kromki tostowe- jedna smarujemy majonezem kładziemy jeden kawałek ryby druga kromke zamaczamy w zalewie kładziemy drugi kawałek rybki dociskamy kanapka z nawilzaczem gotowa:-) mąz to uwielbia..
rybka tez jest super na ciepło ze smazonymi ziemniaczkami z koperkiem ./ugotowane ziemniaczki kroimy w talarki i podsmazamy na nie wielkiej ilosci oleju posypujemy koperkiem podajemy z podgrzaną rybką:-)
wazne rybke tylko podgrzewamy nie powinno jej się zagotac bo traci kolor i aromat.

Tagi:

panga