Sposób przygotowania:
panga w zalewie słodko-kwaśnej
ryby dzien wczesniej rozmrozic osuszyc
panierowac w mące następnie w jajku zmieszanym z mlekiem i w bułce tartej smazyc na złoty kolor
jesli filety są duze podzielic na mniejsze kawałki
zalewa:zagotowac wodę z cukrem,sola i octem dodac koncentrat pomidorowy doprawic do smaku papryką słodka oregano/ja daje po 1 płaskiej łyzeczce/ i szczypta pieprzu ostudzic
cebulę obrać sparzyc i pokroic dowolnie
do wiekszego naczynia /np okrągłej miseczki głębszej/ układamy kolejno usmazone rybki posypujemy cebulka zalewamy przygotowana zalewą pomidorową na przemian az do wykonczenia składników ostatnia warstwa powinna byc cebulka a ryba powinna byc całkowicie zanurzona w zalewie srednio w moim naczyniu wychodza 4 warstwy przykryc pokrywką odstawic w chłodne miejsce na min 2 godz. najlepsza jest na drugi dzień
idealna na zimno do mega kanapek z nawilzaczem /przepis 3 kromki tostowe- jedna smarujemy majonezem kładziemy jeden kawałek ryby druga kromke zamaczamy w zalewie kładziemy drugi kawałek rybki dociskamy kanapka z nawilzaczem gotowa:-) mąz to uwielbia..
rybka tez jest super na ciepło ze smazonymi ziemniaczkami z koperkiem ./ugotowane ziemniaczki kroimy w talarki i podsmazamy na nie wielkiej ilosci oleju posypujemy koperkiem podajemy z podgrzaną rybką:-)
wazne rybke tylko podgrzewamy nie powinno jej się zagotac bo traci kolor i aromat.
panierowac w mące następnie w jajku zmieszanym z mlekiem i w bułce tartej smazyc na złoty kolor
jesli filety są duze podzielic na mniejsze kawałki
zalewa:zagotowac wodę z cukrem,sola i octem dodac koncentrat pomidorowy doprawic do smaku papryką słodka oregano/ja daje po 1 płaskiej łyzeczce/ i szczypta pieprzu ostudzic
cebulę obrać sparzyc i pokroic dowolnie
do wiekszego naczynia /np okrągłej miseczki głębszej/ układamy kolejno usmazone rybki posypujemy cebulka zalewamy przygotowana zalewą pomidorową na przemian az do wykonczenia składników ostatnia warstwa powinna byc cebulka a ryba powinna byc całkowicie zanurzona w zalewie srednio w moim naczyniu wychodza 4 warstwy przykryc pokrywką odstawic w chłodne miejsce na min 2 godz. najlepsza jest na drugi dzień
idealna na zimno do mega kanapek z nawilzaczem /przepis 3 kromki tostowe- jedna smarujemy majonezem kładziemy jeden kawałek ryby druga kromke zamaczamy w zalewie kładziemy drugi kawałek rybki dociskamy kanapka z nawilzaczem gotowa:-) mąz to uwielbia..
rybka tez jest super na ciepło ze smazonymi ziemniaczkami z koperkiem ./ugotowane ziemniaczki kroimy w talarki i podsmazamy na nie wielkiej ilosci oleju posypujemy koperkiem podajemy z podgrzaną rybką:-)
wazne rybke tylko podgrzewamy nie powinno jej się zagotac bo traci kolor i aromat.