SUPERPRZEPIS

Panierowana mortadela na sosie pomidorow

  • 7
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Panierowana mortadela na sosie pomidorow Więcej zdjęć (5)

Wymyślony w pięć sekund obiad przypomniał mi młodzieńcze czasy, a córce pokazał jak radziły sobie gospodynie domowe przed "pierwszym" :)

Składniki:

Panierowana mortadela na sosie pomidorow

 

  • KOTLETY
  • 3 plastry mortadeli o grubości około 1 cm
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • SOS
  • łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • puszka 400 g pomidorów krojonych
  • 10 dag zielonego groszku – u mnie mrożony
  • sól
  • cukier
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku
  • pieprz
  • DODATKOWO
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • ugotowany wg przepisu na opakowaniu makaron kokardki

Sposób przygotowania:

Panierowana mortadela na sosie pomidorow
W rondlu rozgrzałam łyżkę oleju, obsmażyłam na nim przeciśnięty przez praskę czosnek, dodałam pomidory z puszki, a kiedy się zagrzały wrzuciłam groszek. Gotowałam na wolnym ogniu bez przykrycia przez kilkanaście minut, aż odparowała większość płynu i sos zrobił się gęsty. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i cukrem. Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzałam olej. Plastry mortadeli panierowałam po dwa razy w roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Usmażyłam z obu stron na rumiano. Na talerze nałożyłam makaron i sos, na sosie położyłam kotlety z mortadeli. Całość posypałam posiekaną natką pietruszki.
Panierowana mortadela na sosie pomidorow
Na łyżce oleju obsmażyłam przeciśnięty czosnek.
Panierowana mortadela na sosie pomidorow
Do zagrzanych pomidorów dodałam zielony groszek.
Panierowana mortadela na sosie pomidorow
Plastry mortadeli opanierowałam w roztrzepanych jajkach i tartej bułce.
Panierowana mortadela na sosie pomidorow
Kotlety usmażyłam z obu stron na rumiano.