Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Panierowane filety pod warzywną kołderką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Panierowane filety pod warzywną kołderką- doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania w kilka chwil.

Panierowane filety pod warzywną kołderką

Składniki:

Panierowane filety pod warzywną kołderką

 

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 1 i ½ szklanki bułki tartej,
  • 2 marchewki,
  • 1 mały seler,
  • 1 cebula,
  • ½ szklanki wody,
  • 50 g sera żółtego,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

Panierowane filety pod warzywną kołderką
1. Marchewkę oraz selera obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na patelnię z oliwą przekładam warzywa. Smażę 5 minut. Następnie podlewam wodą i smażę jeszcze przez 10 minut. Warzywa doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz oregano. 

2. Filety rozbijam tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Mięso maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Na oliwie smażę filety na rumiano w każdej strony.

3. Na usmażone filety kładę porcję przygotowanych warzyw. Wierzch oprószam startym żółtym serem. Filety układam na blaszce i zapiekam około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

danie mięso