Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Panierowane szparagi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Podgotowane zielone szparagi smażone w panierce z bułki tartej i jajka. Bardzo smaczna przekąska lub dodatek do obiadu.

Panierowane szparagi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panierowane szparagi

 

Sposób przygotowania:

Panierowane szparagi
Szparagi opłukać, odciąć im twarde końcówki. Szparagi przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do nich trochę soli i cukier, zagotować. Gotować ok. 3 minuty. Następnie odcedzić i od razu przelać bardzo zimną wodą. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać trochę oleju z masłem. Szparagi maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej, kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć je na rumiano z każdej strony. Usmażone szparagi odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu.
Panierowane szparagi
Ugotowane odcedzone i przelane zimną wodą szparagi.
Panierowane szparagi
Jajko wbite do miseczki rozbełtane i doprawione solą i pieprzem.
Panierowane szparagi
Ugotowane szparagi maczane w jajku i obtaczane w bułce tartej.
Panierowane szparagi
Szparagi w panierce kładzione na rozgrzany na patelni tłuszcz.