ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Panierowane udka na obiad

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Panierowane udka, ozdobione różyczką z ogórka, oraz cząstkami papryki czerwonej i porem. Bardzo proste w wykonaniu i efektowne danie, które można podawać na obiad z ziemniakami.

Panierowane udka na obiad

Składniki:

Panierowane udka na obiad

 

  • kilka udek od kurczaka( może indyk albo królik)
  • kurkuma, sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, majeranek, ziarenka kolendry, suszony czosnek w proszku,
  • jajka
  • bułka tarta albo płatki kukurydziane
  • olej

Sposób przygotowania:

Panierowane udka na obiad
Mięso najlepiej nasolić i natrzeć przyprawami, owinąć woreczkiem foliowym i wstawić na noc do lodówki, żeby dobrze przeszło aromatem przypraw. Włożyć na dobrze rozgrzany tłuszcz i opiec na rumiany kolor, potem podlać ( wywarem z rosołu albo jak ktoś nie ma, wodą z solą) włożyć na patelnie obrane dwa lub trzy ząbki czosnku pokrojone w cząstki, troszkę roztartego majeranku oraz kilka roztartych ziarenek kolendry. Kiedy mięso będzie miękkie (ale nie rozpadające) wyjmujemy i odsączamy na sitku. Jajka roztrzepujemy z dodatkiem soli oraz papryki słodkiej i szczyptą suszonego czosnku mięso moczymy w jajku następnie w bułce tartej albo rozgniecionych płatkach kukurydzianych i opiec na rumiany kolor. Układać na półmisku ozdobić według uznania. Można podawać z różnego rodzaju okazji a także do obiadu z dodatkiem surówki i ziemniaków.