jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Panierowany camembert z sałatką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

To pyszna sałatka, w sam raz na lekką i smaczną kolację.

Panierowany camembert z sałatką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Panierowany camembert z sałatką

 

  • Składniki:
  • 150 g sera camembert,
  • 1 główka średniej wielości zielonej sałaty,
  • 3 jajka do sałatki,
  • Około 5-6 pomidorów koktajlowych,
  • Kilka oliwek zielonych ( 5-6),
  • Olej do smażenia,
  • Łyżka bułki tartej oraz 2 łyżki mielonych orzechów włoskich do panierki,
  • 1 jajko do panierki,
  • Zielenina do dekoracji
  • Sos:
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • Pieprz do smaku,
  • 1 łyżka octu balsamicznego

 

Sposób przygotowania:

Panierowany camembert z sałatką
Ser dzielimy na trójkąty. Maczamy w roztrzepanym jajku i mieszaninie wykonanej z bułki i orzechów. Serowe trójkąty smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i przekrawamy na ćwiartki. Pomidory kroimy na ćwiartki, Oliwki kroimy w plasterki, Sałatkę płuczemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze części. Przekładamy do miski. Dokładamy do niej pomidory, ser, jajka oraz oliwki. Delikatnie mieszamy. Całość polewamy przygotowanym sosem. Dekorujemy i podajemy. Sos: Wszystkie składniki umieszczamy razem w kubku, czy na talerzu. Mieszamy, dokładnie, aby je połączyć.
Panierowany camembert z sałatką
Podzielony na kawałki ser panierujemy i smażymy do zrumienienia z obu stron.