migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Panierowany kalafior

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Najczęściej przygotowujemy kalafiora polanego zarumienioną bułeczką na maśle ale można go zrobić w ten sam sposób jak kotlety czyli panierować w jajku i bułce. Takiego kalafiorka można zajadać samego z ulubionym z sosem albo podać do drugiego dania.

Panierowany kalafior Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panierowany kalafior

 

Sposób przygotowania:

Panierowany kalafior
Kalafiora podzielić na różyczki, z mojego wyszło ok 1 kg gotowych różyczek. Następnie kalafiora ugotować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Kalafior powinien być miękki ale nie rozgotowany.

Ugotowanego kalafiora wystudzić. Podzielić na mniejsze kawałki, większe różyczki można rozkroić na pół. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem, dodać nieco ziół prowansalskich do smaku.

Kalafiora panierować w jajku i bułce z dodatkiem sezamu. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor na nieco głębszym oleju.

Osączyć na papierowym ręczniku i można podawać.
Panierowany kalafior
Kalafiora podzielić na różyczki, z mojego wyszło ok 1 kg gotowych różyczek. Następnie kalafiora ugotować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Kalafior powinien być miękki ale nie rozgotowany.
Panierowany kalafior
Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem, dodać nieco ziół prowansalskich do smaku.
Panierowany kalafior
Ugotowanego kalafiora wystudzić. Podzielić na mniejsze kawałki, większe różyczki można rozkroić na pół. J
Panierowany kalafior
Kalafiora panierować w jajku i bułce z dodatkiem sezamu. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor na nieco głębszym oleju.