annamaria

annamaria

Szef Kuchni
[Przepisów: 75]

Panierowany kalafior z dipem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu :)

Panierowany kalafior z dipem

Składniki:

Panierowany kalafior z dipem

 

 

Sposób przygotowania:

Panierowany kalafior z dipem
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić, panierować w jajku (z dodatkiem ziarenek smaku) i bułce tartej. Smażyć na oleju z pestek winogron na złoty kolor.

DIP: szklankę śmietany, pół szklanki majonezu i szklankę jogurtu naturalnego dokładnie wymieszać. Dodać przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku, łyżkę bazylii i oregano oraz 2 łyżki ziół prowansalskich. Wszystko dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce ok. 2h.

Ułożyć usmażone różyczki na talerzu i polać dipem.