Sposób przygotowania:
Panierowany kalafior z dipem
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić, panierować w jajku (z dodatkiem ziarenek smaku) i bułce tartej. Smażyć na oleju z pestek winogron na złoty kolor.
DIP: szklankę śmietany, pół szklanki majonezu i szklankę jogurtu naturalnego dokładnie wymieszać. Dodać przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku, łyżkę bazylii i oregano oraz 2 łyżki ziół prowansalskich. Wszystko dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce ok. 2h.
Ułożyć usmażone różyczki na talerzu i polać dipem.
DIP: szklankę śmietany, pół szklanki majonezu i szklankę jogurtu naturalnego dokładnie wymieszać. Dodać przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku, łyżkę bazylii i oregano oraz 2 łyżki ziół prowansalskich. Wszystko dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce ok. 2h.
Ułożyć usmażone różyczki na talerzu i polać dipem.
elzbieta8960