Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Panna Cotta z polewą truskawkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny włoski deser - myślę że każdy go lubi.

Panna Cotta z polewą truskawkową

Składniki:

Panna Cotta z polewą truskawkową

 

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sos truskawkowy

Sposób przygotowania:

Panna Cotta z polewą truskawkową
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, odstawić. Mleko zagotować, do gotującego się mleka wlać śmietankę wymieszaną z cukrem, cukrem waniliowym oraz rozpuszczoną żelatyną. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Wlać do małych miseczek, odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem wyjąć z miseczek, polać sosem truskawkowym.