SUPERPRZEPIS

Panna cotta z truskawkowym musem

  • 5
  • sofieta
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Panna cotta z truskawkowym musem Więcej zdjęć (5)

Z reguły panna cotta podawana jest ze świeżymi owocami lub ciepłymi owocowymi musami, świetnie smakuje z kremem czekoladowym, karmelem, orzechami lub pistacjami.

Składniki:

Panna cotta z truskawkowym musem

 

  • Składniki na formę silikonową 1,4lt:
  • 1 lt śmietany kremówki (30%)
  • 400 ml pełnego mleka
  • 150 g cukru
  • 1/2 laski wanilii/ cukier z prawdziwą wanilią
  • 10 płatków żelatyny każdy po 2 g.
  • 2 łyżki rumu( pominęłam)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Panna cotta z truskawkowym musem
Płatki żelatyny zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia na 10 mniut. Śmietanę wraz z mlekiem wlewamy do rondelka, dodajemy cukier. Wanilię nacinamy wzdłuż i nożem skrobiemy nasionka. Dodajemy je do śmietany. Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy mieszając, aby cukier się rozpuścił. Nie powinniśmy dopuścić do zagotowania śmietanki, wystarczy tylko bardzo mocno podgrzać. Ja pomogłam sobie termometrem i zdjęłam z palnika przy temp. 90 °C.

Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo wrzucamy do gorącej śmietanki, mieszamy, aby dobrze się rozpuściły. Przelewamy do uprzednio przygotowanych pojemniczków, foremek, szklanek czy pojedynczej formy. Świetnie sprawdzają się formy silikonowe. Wstawiamy do lodówki na parę godzin do całkowitego stężenia. Przed podaniem przygotowujemy mus truskawkowy.

Truskawki szybko płuczemy w zimnej wodzie, usuwamy szypuki, kroimy na ćwiartki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Przekładamy do blendera (zostawiamy parę kawałków do dekoracji) i miksujemy na mus.

*W przypadku żelatyny w proszku należy zalać ją kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Po napęcznieniu, wlewamy odrobinę gorącej śmietanki i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą żelatynę dodajemy do gorącej śmietanki. Następnie postępujemy jak wyżej.
Panna cotta z truskawkowym musem
Płatki żelatyny zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia na 10 mniut. Śmietanę wraz z mlekiem wlewamy do rondelka, dodajemy cukier.
Panna cotta z truskawkowym musem
Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo wrzucamy do gorącej śmietanki, mieszamy, aby dobrze się rozpuściły
Panna cotta z truskawkowym musem
Przed podaniem przygotowujemy mus truskawkowy.
Panna cotta z truskawkowym musem
Przed podaniem przygotowujemy mus truskawkowy. Truskawki szybko płuczemy w zimnej wodzie, usuwamy szypuki, kroimy na ćwiartki i zasypujemy cukrem.