Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Panzanella z ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Włoska sałatka z pomidora, ogórka i grzanek.

Panzanella z ogórkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panzanella z ogórkiem

 

  • 2 pomidory
  • 2/3 ogórka szklarniowego
  • kilka szczypiorków z cebulą
  • sól
  • pieprz
  • 4 kromki nieświeżego pieczywa
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 ząbek czosnku

 

Sposób przygotowania:

Panzanella z ogórkiem
Pomidory pokroić w małą kostkę. Ogórek obrać i drobno pokroić. Szczypiorek opłukać i posiekać, białe części można lekko osolić. Warzywa połączyć ze sobą i odstawić, aby puściły sok. Chleb pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Oliwę zmieszać przyprawami oraz czosnkiem. Pokrojony chleb wrzucić na patelnię, polać go oliwą i wymieszać. Grzanki zrumienić na złocisty kolor. Dodać je do sałatki przed samym podaniem.
Panzanella z ogórkiem
na patelni zrumienić chleb wraz z oliwa z przyprawami.
Panzanella z ogórkiem
oliwę zmieszać z przyprawami i czosnkiem.
Panzanella z ogórkiem
szczypiorek opłukać i posiekać oraz lekko osolic białe czesci.
Panzanella z ogórkiem
pokrojone warzywa wymieszac ze soba i odstawic.