gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 818]

Panzerotti z mozzarellą, pomidorami i salami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Smażone pierożki drożdżowe nadziewane serem mozzarella, pomidorami śliwkowymi i salami. Polecam z sosami.

Panzerotti z mozzarellą, pomidorami i salami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Panzerotti z mozzarellą, pomidorami i salami

Ciasto

  • 500 g mąki,
  • 13 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 łyżka oliwy,

Farsz

  • 125 g sera mozzarella,
  • 150 g salami pepperonni,
  • 3 pomidory śliwkowe,
  • oregano,
  • sól,

Dodatkowo

  • 1 litr oleju do smażenia,

Sposób przygotowania:

Panzerotti z mozzarellą, pomidorami i salami
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem, Dodajemy mąkę, sól i oliwę. Zgniatamy ciasto aż będzie elastyczne. Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. W dużym garnku rozgrzewamy olej.

Między czasie wałkujemy ciasto wykrawamy dużym kubkiem kółka. Salami, ser mozzarella i pomidory kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i oregano. Na kółkach wykładamy farsz i zlepiamy jak pierogi.

Smażymy w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Usmażone wykładamy na ręczniku papierowym, aby odsączyły się z tłuszczu.

Podajemy z dowolnymi sosami.

Smacznego.
Panzerotti z mozzarellą, pomidorami i salami
Pomidory, salami i ser kroimy w kosteczkę.