dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Drożdżowe pierożki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczne drożdżowe pierożki z pieczarkami i szynką.

Drożdżowe pierożki z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe pierożki z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierożki z pieczarkami
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem i łyżką mąki. Wyrośnięte drożdże łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy, aż grzyby zmiękną. Następnie dodajemy pokrojoną szynkę i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku i dodajemy ser. Dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Wycinamy kółka nakładamy porcje farszu i zlepiamy. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach ok 15-20 minut. Na złoty kolor. Smacznego!
Drożdżowe pierożki z pieczarkami
Cebulę presmażamy z pieczarkami do miękkości.
Drożdżowe pierożki z pieczarkami
Do farszu dodajemy przyprawy i starty ser.
Drożdżowe pierożki z pieczarkami
Na rozwałkowanym cieście układamy porcje farszu.
Drożdżowe pierożki z pieczarkami
Pierożki przed pieczenie smarujemy jajkiem.