Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Papilotki z łososiem, brokułami i teriyaki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam łososia w każdej postaci, to jedna z moich ulubionych odsłon tej ryby. Tak pieczona ryba nie ma panierki, więc ryba i warzywa muszą obronić się same.

Papilotki z łososiem, brokułami i teriyaki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Papilotki z łososiem, brokułami i teriyaki

 

  • filet z łososia (pasek / 200 g.)
  • 3 łyżki masła (roztopić)
  • 80 g. brokułów (podzielić na różyczki)
  • 30 g. marchewki (pokroić w plastry)
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • papier do pieczenia
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Papilotki z łososiem, brokułami i teriyaki
► Różyczki brokułów i plastry marchewki ułożyć prostokątnie, poprzek na papierze do pieczenia, polać masłem i przyprawić solą i pieprzem. Z filetu łososia ostrym nożem usunąć delikatnie skórę, umyć i ręcznikiem papierowym osuszyć. Pasek z łososia położyć na warzywach, lekko przyprawić solą i pieprzem i polać sosem teriyaki.

► Tak przygotowanego łososia zawinąć w papier do pieczenia, włożyć w podgrzanego piekarnika i i zapiekać przez około 20 minut w 180 C / Termoobieg /. Następnie ( kto chce ) odwinąć papier i piec jeszcze przez kilka minut.
Papilotki z łososiem, Brokułami i Teriyaki
Zawiniętą w papier do pieczenia rybę zapiekać przez 20 min. 180 C w piekarniku.
Papilotki z łososiem, Brokułami i Teriyaki
Z mięsa łososia usunąć ostrożnie skórę i pociąć na cztery paski.

Tagi:

ryba danie