gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 846]

Pappardelle z pomidorami i tuńczykiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, proste, szybkie. Polecam wypróbować przepis. Na pewno zasmakuje wam i osobom, którym je zaserwujecie.

Pappardelle z pomidorami i tuńczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pappardelle z pomidorami i tuńczykiem

 

  • 1 opakowanie makaronu pappardelle
  • 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 słoiczka marynowanej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa typu kucharek,
  • natka pietruszki do posypania
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Pappardelle z pomidorami i tuńczykiem
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu się go, zalać makaron zimną wodą. Na rozgrzany olej na patelni dać poszatkowaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodać kukurydzę (bez zalewy) oraz pokrojony w kostkę pomidor. Dodać pokrojoną i pozbawioną zalewy paprykę. Całość chwilę podsmażyć. Przyprawić wg uznania. Poszatkować szczypiorek oraz pokroić w drobną kostkę tuńczyka. Wrzucić na patelnię. Całość chwilę podsmażać i stale mieszać. Dodać makaron, wymieszać wszystko ze sobą. Przekładać na talerze, dekorując poszatkowaną natką pietruszki.
Pappardelle z pomidorami i tuńczykiem
Na sam początek ugotować makaron al dente.
Pappardelle z pomidorami i tuńczykiem
Cebulkę i czosnek poszatkować i podsmażyć na patelni
Pappardelle z pomidorami i tuńczykiem
Dodawać kolejne składniki i smażyć. Wymieszać
Pappardelle z pomidorami i tuńczykiem
Ugotowany makaron przełożyć do składników na patelnię i wymieszać.