Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pappardelle z łososiem (Włochy)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gotować pappardelle w dużym rondlu wrzącej wody, aż będą al dente. Na rozgrzanym oleju

Pappardelle z łososiem (Włochy)

Składniki:

Pappardelle z łososiem (Włochy)

 

  • 50 dag makaronu pappardelle (szerokie wstążki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka świeżego chili
  • 50 dag pomidorów
  • łyżeczka brązowego cukru
  • puszka różowego łososia
  • 1/2 szklanki świeżych listków bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pappardelle z łososiem (Włochy)
Gotować pappardelle w dużym rondlu wrzącej wody, aż będą al dente. Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek i chili (około 1 minuty). Dodać posiekane pomidory, sok z nich i cukier. Dusić na małym ogniu 5 minut, aż pomidory się dobrze podgrzeją. Wrzucić łososia i bazylię, przyprawić sos solą i pieprzem. Włożyć makaron do ogrzanych miseczek, polać sosem po wierzchu, podawać od razu.

Tagi:

makaron