zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 700]

Pappardelle z tuńczykiem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Makaron Pappardelle z sosem z tuńczyka.

Pappardelle z tuńczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pappardelle z tuńczykiem

 

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ( 2x 185 g)
  • Makaron pappardelle ( 500 g)
  • 2 cebule
  • Pół pęczka szczypiorku
  • 2-3 łyżki oleju
  • Czosnek w granulkach 1-2 łyżeczki -wg gustu
  • Zioła prowansalskie 1 łyżka -wg gustu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kubek śmietany 12 % ( 180 ml)

 

Sposób przygotowania:

Pappardelle z tuńczykiem

  • Makaron gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju,al dente. Po ugotowaniu odcedzam.

  •  

  • Szczypiorek płuczę pod bieżącą wodą i drobniutko siekam.

  •  

  • Tuńczyka odsączam lekko z zalewy na durszlaku.

  •  

  • Obraną, umytą i osuszoną cebulę kroję w kosteczkę, przekładam do rondla i duszę na oleju do miękkości, cały czas mieszając. Następnie dodaję odsączonego tuńczyka , mieszam i doprawiam .

  •  

  • Zalewam gorącą wodą ( tylko tyle wody aby przykryła lekko zawartość rondla) gotuje chwilkę i dodaję śmietanę, na koniec dodaję posiekany szczypiorek. Mieszam i ewentualnie doprawiam solą i pieprzem.

  •  

  • Makaron przekładam do garnka, dodaję sos i mieszam. Nakładam na talerze i podaję. Smacznego:)

Pappardelle z tuńczykiem
Tuńczyka odsączam lekko z zalewy na durszlaku. Obraną, umytą i osuszoną cebulę kroję w kosteczkę,
Pappardelle z tuńczykiem
przekładam do rondla i duszę na oleju do miękkości, cały czas mieszając. Następnie dodaję odsączonego tuńczyka
Pappardelle z tuńczykiem
Zalewa gorącą wodą ( tylko tyle wody aby przykryła lekko zawartość rondla) gotuje chwilkę i dodaję śmietanę, na koniec dodaję posiekany szczypiorek
Pappardelle z tuńczykiem
Mieszam i ewentualnie doprawiam solą i pieprzem. Makaron przekładam do garnka, dodaję sos i mieszam