ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Pappardelle ze szpinakiem i słonecznikie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybko,zdrowo, smacznie :)

Pappardelle ze szpinakiem i słonecznikie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pappardelle ze szpinakiem i słonecznikie

 

  • ok. 250 g makaronu pappardelle
  • ok. 400 g świeżego szpinaku
  • 200 ml śmietany 12%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 spore łyżki masła
  • ziarna słonecznika (ja dałam spore 3 garście)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • vegeta natur
  • tarty parmezan

Sposób przygotowania:

Pappardelle ze szpinakiem i słonecznikie
Szpinak myjemy i odrobinę siekamy na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy i podduszamy na oliwie. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze minutę. Dodajemy szpinak,masło, zmniejszamy ogień i całość dusimy ok. 5 minut aż szpinak zwiędnie i będzie miękki. W międzyczasie dodajemy sól, vegetę oraz pieprz.W tym czasie na suchą patelnię wrzucamy słonecznik, który odrobinę należy uprażyć. Gdy szpinak jest juz dobry wlewamy śmietanę, szybko mieszamy i całość gotujemy jeszcze na małym ogniu jakieś 3 minuty. Do odcedzonego w garnku makaronu dodajemy zawartość patelni oraz słonecznik. Mieszamy żeby wszystko się połączyło, w razie konieczności dodajrmy jeszcze przypraw. Rozkładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Smacznego :)
Pappardelle ze szpinakiem i słonecznikie
do cebulki i czosnku wrzucamy szpinak
Pappardelle ze szpinakiem i słonecznikie
gdy szpinak zwiędnie i będzie miękkie można dodać śmietanę
Pappardelle ze szpinakiem i słonecznikie
szpinak ze śmietaną ,doprawiony i gotowy do makaronu
Pappardelle ze szpinakiem i słonecznikie
słonecznik należy odrobinę uprażyć na suchej patelni