Sposób przygotowania:
Pappardelle ze szpinakiem i słonecznikie
Szpinak myjemy i odrobinę siekamy na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy i podduszamy na oliwie. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze minutę. Dodajemy szpinak,masło, zmniejszamy ogień i całość dusimy ok. 5 minut aż szpinak zwiędnie i będzie miękki. W międzyczasie dodajemy sól, vegetę oraz pieprz.W tym czasie na suchą patelnię wrzucamy słonecznik, który odrobinę należy uprażyć. Gdy szpinak jest juz dobry wlewamy śmietanę, szybko mieszamy i całość gotujemy jeszcze na małym ogniu jakieś 3 minuty. Do odcedzonego w garnku makaronu dodajemy zawartość patelni oraz słonecznik. Mieszamy żeby wszystko się połączyło, w razie konieczności dodajrmy jeszcze przypraw. Rozkładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Smacznego :)