paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Papryczki chilli w oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne papryczki chilli marynowane w oleju. Papryczki mają ciekawy smak, które idealnie pasują na kanapki czy do sałatek. Zyskujemy także wspaniały aromatyzowany olej.

Papryczki chilli w oleju

Składniki:

Papryczki chilli w oleju

 

  • 250 g małych papryczek chilli

 

  • po 1 płaskiej łyżeczce : oregano, majeranek, tymianek oraz greckiego mixu przypraw do sałatek
  • 2 małe gałązki rozmarynu
  • olej rzepakowy
  • 1/2 główka czosnku
  • słoik 0,5 l

Sposób przygotowania:

Papryczki chilli w oleju

Krok 1

Papryki myjemy i dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym. Z papryk pozbywamy się zielonych czubków. Papryki delikatnie nacinamy wzdłóż

krok 2

Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Krok 3

Do słoika wkładamy papryczki chilli , plasterki czosnku i gałązki rozmarynu. Dodajemy przyprawy. Całość delikatnie zalewamy olejem

Krok 4

Całość pasteryzujemy 30 minut