eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Papryka Eli faszerowana kiełbasą, kapustą i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tym razem przygotowałam zapiekaną czerwoną paprykę faszerowaną ryżem, kiełbasą i kapustą. Papryka wyszła pyszna.

Papryka Eli faszerowana kiełbasą, kapustą i ryżem

Składniki:

Papryka Eli faszerowana kiełbasą, kapustą i ryżem

papryka

farsz

  • 2 woreczki ryżu
  • 600 g kiełbasy podwawelskiej
  • 6 zewnętrznych ciemnych liści młodej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

przyprawy

Sposób przygotowania:

Papryka Eli faszerowana kiełbasą, kapustą i ryżem

przygotowanie farszu

Papryka Eli faszerowana kiełbasą, kapustą i ryżem
Przygotować kapustę, cebulę, kiełbasę, paprykę i koperk.

Zewnętrzne liście młodej kapusty umyć i poszatkować. Ugotować kapustę w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Paprykę opłukać, usunąć szypułkę, nasiona i pokroić miąższ papryki w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę.Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.

przygotowanie farszu cd

Papryka Eli faszerowana kiełbasą, kapustą i ryżem
Do ugotowanego ryżu dodać pozostałe składniki.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Usmażyć kiełbasę i cebulę na rozgrzanym oleju. Do ryżu dodać kiełbasę z cebulą, kapustę, koperek, paprykę, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem do smaku i wymieszać.

przygotowanie papryki

Papryka Eli faszerowana kiełbasą, kapustą i ryżem
Z opłukanych i osuszonych papryk odciąć końcówki z ogonkami.

Papryki opłukać, osuszyć i odciąć górę z ogonkami. Z papryk usunąć nasiona.

przygotowanie papryki cd

Papryka Eli faszerowana kiełbasą, kapustą i ryżem
Napełnione farszem papryki ułożyć na blasze wysmarowanej olejem.

.Przygotowane papryki napełnić farszem i ułożyć na blasze wysmarowanej olejem.

przygotowanie papryki cd

Papryka Eli faszerowana kiełbasą, kapustą i ryżem

Przykryć papryki odciętymi czapeczkami. Blachę z paprykami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( 160 stopni C z termoobiegiem ) i zapiekać około 30 minut.

Smacznego!