Sposób przygotowania:
Papryka Eli faszerowana kiełbasą, kapustą i ryżemprzygotowanie farszu
Zewnętrzne liście młodej kapusty umyć i poszatkować. Ugotować kapustę w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Paprykę opłukać, usunąć szypułkę, nasiona i pokroić miąższ papryki w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę.Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.
przygotowanie farszu cd
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Usmażyć kiełbasę i cebulę na rozgrzanym oleju. Do ryżu dodać kiełbasę z cebulą, kapustę, koperek, paprykę, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem do smaku i wymieszać.
przygotowanie papryki
Papryki opłukać, osuszyć i odciąć górę z ogonkami. Z papryk usunąć nasiona.
przygotowanie papryki cd
.Przygotowane papryki napełnić farszem i ułożyć na blasze wysmarowanej olejem.
przygotowanie papryki cd
Przykryć papryki odciętymi czapeczkami. Blachę z paprykami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( 160 stopni C z termoobiegiem ) i zapiekać około 30 minut.
Smacznego!