sandra_1988

sandra_1988

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Wegańskie kotleciki z buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Często nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez pachnących ziemniaków z koperkiem i pysznych buraczków, które w wegańskiej wersji mogą stanowić nie dodatek, a główne danie :) Przedstawiam mój przepis na wegańskie kotleciki z buraków.

Wegańskie kotleciki z buraków

Składniki:

Wegańskie kotleciki z buraków

 

  • Składniki:
  • 2-3 średnie buraki
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka ostra, papryka słodka)
  • mąka pszenna (należy jej dać tyle, aby można było ulepić kotleciki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • koperek
  • ulubiony mix sałat
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • garść oliwek
  • pół świeżego ogórka
  • kilka rzodkiewek
  • oliwa lub sos winegret do polania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wegańskie kotleciki z buraków

ETAP 1:

Buraki i kaszę należy ugotować. Cebulę pokroić i usmażyć na złoto razem z czosnkiem. Kiedy wszystko lekko przestygnie wymieszać i zblendować na gładką masę. Dodać przyprawy i mąkę, po czym delikatnie wymieszać. Uformować kotleciki i usmażyć z obu stron.

Ziemniaki ugotować i podawać z koperkiem.

Mix sałat wymieszać z resztą warzyw i polać oliwą lub sosem.

Smacznego! :)