jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Papryka faszerowana dynią i mięsem mielonym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wbrew pozorom danie powstaje szybko i prosto. Połączenie dyni z mięsem i ryżem jako nadzienie sprawdziło się w 100%. Do tego soczysta papryka i mamy pyszne danie. Polecam na obiad lub kolację.

Papryka faszerowana dynią i mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana dynią i mięsem mielonym

SKŁADNIKI

  • 3 duże papryki czerwone,
  • 150 gram ryżu,
  • 400 gram mięsa mielonego,
  • 0,5 dyni hokkaido,
  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 1 mała papryczka chili,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 200 gram sera żółtego,
  • Sól do smaku,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • 0,5 łyżeczki oregano,
  • 0,5 łyżeczki bazylii,
  • 1 szklanka bulionu (może być z kostki)
  • olej

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana dynią i mięsem mielonym

ETAP 1

Papryka faszerowana dynią i mięsem mielonym
ugotowany ryż studzimy

Ryż gotujemy na sypko. Ugotowany lekko studzimy

ETAP 2

Papryka faszerowana dynią i mięsem mielonym
przecierem pomidorowym podlewamy mięso

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną przysmażamy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso oraz drobno pokrojoną papryczkę chili.

Całość przysmażamy doprawiając solą oraz pieprzem.

Gotowe mięso podlewamy przecierem pomidorowym.

ETAP 3

Papryka faszerowana dynią i mięsem mielonym
do mięsa dodajemy dynię

Pod koniec odparowywania przecieru do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę dynię.

Całość smażymy do momentu jak dynia pędzie półmiękka, a przecier odparuje.

ETAP 4

Papryka faszerowana dynią i mięsem mielonym
łączymy składniki farszu

Tak przygotowane mięso łączymy z ryżem, posiekaną natką pietruszki oraz startym na tarce o grubych oczkach serem (część sera pozostawiamy do wykończenia). Składniki farszu mieszamy doprawiając do smaku.

Umyte i osuszone papryki przekrawamy na połowę , a następnie usuwamy z nich gniazda nasienne.

ETAP 5

Papryka faszerowana dynią i mięsem mielonym
farszem wypełniamy papryki

Przygotowane połówki papryk obficie wypełniamy farszem.

Papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy je delikatnie bulionem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy około 40 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia posypujemy je pozostałym serem żółtym. Gdy ten się rozpuści papryki wyjmujemy i podajemy.