Sposób przygotowania:
Słodko-ostre żeberkaETAP 1:
Żeberka pociąć na mniejsze porcje i dobrze osuszyć z wody przy pomocy ręcznika papierowego.
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim porcje mięsa. Cebulę obrać i pokroić w piórka, następnie rozłożyć ją na dnie naczynia do zapiekania ja używam zwykłej blaszki do pieczenia, podsmażone mięso ułożyć na cebuli, posypać czosnkiem pokrojonym w plasterki, ziarnami pieprzu i dołożyć liście laurowe.
ETAP 2:
Wodę wlać do naczynia, dodać miód, keczup i przyprawy, wymieszać i ja tutaj próbuję zalewę i ewentualnie doprawiam solą lub pieprzem.
ETAP 3:
przygotowaną zalewą zalać mięso i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Piec w temp 190 st około 60-70 minut w tym czasie mięso zmięknie, a płyn odparuje tworząc smaczny sos.