iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1294]

Słodko-ostre żeberka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja skala ostrości jest bardzo mała i dlatego te były dla mnie pikantne dla innych mogą być mało piekące, ale na pewno będą smakować.

Słodko-ostre żeberka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Słodko-ostre żeberka

 

Sposób przygotowania:

Słodko-ostre żeberka

ETAP 1:

Słodko-ostre żeberka
cebulę wysypać na dnie blaszki na całej powierzchni.

Żeberka pociąć na mniejsze porcje i dobrze osuszyć z wody przy pomocy ręcznika papierowego.

Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim porcje mięsa. Cebulę obrać i pokroić w piórka, następnie rozłożyć ją na dnie naczynia do zapiekania ja używam zwykłej blaszki do pieczenia, podsmażone mięso ułożyć na cebuli, posypać czosnkiem pokrojonym w plasterki, ziarnami pieprzu i dołożyć liście laurowe.

ETAP 2:

Słodko-ostre żeberka
Wszystkie składniki marynaty mieszamy w osobnym naczyniu.

Wodę wlać do naczynia, dodać miód, keczup i przyprawy, wymieszać i ja tutaj próbuję zalewę i ewentualnie doprawiam solą lub pieprzem.

ETAP 3:

Słodko-ostre żeberka
Najlepiej zostawić mięsko na całą noc w lodówce.

przygotowaną zalewą zalać mięso i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Piec w temp 190 st około 60-70 minut w tym czasie mięso zmięknie, a płyn odparuje tworząc smaczny sos.