Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana soczewicą i ryżem
Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Szklimy je na maśle. Kolejno dodajemy soczewicę, chwilkę razem smażymy. Następnie wsypujemy ryż. Kolejno całość zalewamy bulionem tak, aby woda przykryła wszystkie składniki. Całość gotujemy do momentu aż ryż wchłonie bulion. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy je w kostkę. Połowę mozzarelli ścieramy na grubych oczkach tarki. Pomidory wrzucamy na patelnię. Chwilę smażymy i dodajemy startą mozzarellę. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku przyprawami. Papryki dokładnie myjemy, odkrawamy im czubki i pozbywamy się pestek nasiennych. Napełniamy papryki przygotowanym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy resztę bulionu. Pieczemy je około 35 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Wyjmujemy je i przykrywamy plastrami pozostałej mozzarelli. Zapiekamy jeszcze 10 minut i podajemy.