Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Papryka faszerowana soczewicą i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Papryka faszerowana prezentuje się bardzo efektownie w połączeniu z soczewicą.

Papryka faszerowana soczewicą i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana soczewicą i ryżem

 

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana soczewicą i ryżem
Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Szklimy je na maśle. Kolejno dodajemy soczewicę, chwilkę razem smażymy. Następnie wsypujemy ryż. Kolejno całość zalewamy bulionem tak, aby woda przykryła wszystkie składniki. Całość gotujemy do momentu aż ryż wchłonie bulion. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy je w kostkę. Połowę mozzarelli ścieramy na grubych oczkach tarki. Pomidory wrzucamy na patelnię. Chwilę smażymy i dodajemy startą mozzarellę. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku przyprawami. Papryki dokładnie myjemy, odkrawamy im czubki i pozbywamy się pestek nasiennych. Napełniamy papryki przygotowanym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy resztę bulionu. Pieczemy je około 35 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Wyjmujemy je i przykrywamy plastrami pozostałej mozzarelli. Zapiekamy jeszcze 10 minut i podajemy.
Papryka faszerowana soczewicą i ryżem
Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Szklimy je na maśle. Kolejno dodajemy soczewicę.
Papryka faszerowana soczewicą i ryżem
Pomidory wrzucamy na patelnię. Chwilę smażymy i dodajemy startą mozzarellę.
Papryka faszerowana soczewicą i ryżem
Napełniamy papryki przygotowanym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Papryka faszerowana soczewicą i ryżem
Papryki wyjmujemy, pzrykrywamy plastrami mozzarelli i zapiekamy 10 minut.