kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 893]

Papryka faszerowana z kaszą i orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Papryka z racji swojego kształtu tworzy naturalny koszyczek, który aż się prosi żeby nafaszerować go pysznymi dodatkami. Dzięki zastawieniu mięsa i warzyw oraz dodatkowi orzechów takie danie jest pełnowartościowym posiłkiem dla całej rodziny.

Papryka faszerowana z kaszą i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana z kaszą i orzechami

 

  • 6 czerwonych papryk
  • szklanka kaszy bulgur
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • 10 pieczarek
  • biała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 3 gałązki selera naciowego
  • garść orzechów włoskich łuskanych
  • 2 marchewki
  • 100ml śmietanki słodkiej
  • sól, pieprz czarny, słodka papryka, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana z kaszą i orzechami
1l wody zagotowujemy, solimy i gotujemy z w niej kaszę do miękkości. Odedzamy. Marchew i seler myjemy. Marchew obieramy. Oba warzywa kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki i przesmażamy aż odparują większość wody. Doprawiamy sola, czarnym pieprzem, słodka papryka oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz roztarty czosnek i przesmażamy aż cebula się zeszkli. Dokładamy mięso mielone i doprawiamy. Kiedy mięso zmieni kolor dokładamy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Podlewamy śmietanka i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 8-10 minut. Farsz mięsno-warzywny łączymy z kasza i orzechami. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Papryki myjemy, odcinamy wierzch, wydrążamy gniazdo nasienne i faszerujemy. Można wg gustu wierzch papryki posypać startym żółtym serem lub serem pleśniowym. Zapiekamy w 180stopniach C przez 20-25 minut.
Papryka faszerowana z kaszą i orzechami
1l wody zagotowujemy, solimy i gotujemy z w niej kaszę do miękkości. Odedzamy.
Papryka faszerowana z kaszą i orzechami
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki i przesmażamy aż odparują większość wody. Doprawiamy sola, czarnym pieprzem, słodka papryka oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Papryka faszerowana z kaszą i orzechami
Dokładamy mięso mielone i doprawiamy. Kiedy mięso zmieni kolor dokładamy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Podlewamy śmietanka i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 8-10 minut.
Papryka faszerowana z kaszą i orzechami
Papryki myjemy, odcinamy wierzch, wydrążamy gniazdo nasienne i faszerujemy. Można wg gustu wierzch papryki posypać startym żółtym serem lub serem pleśniowym. Zapiekamy w 180stopniach C przez 20-25 minut.