Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana z kaszą i orzechami
1l wody zagotowujemy, solimy i gotujemy z w niej kaszę do miękkości. Odedzamy. Marchew i seler myjemy. Marchew obieramy. Oba warzywa kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki i przesmażamy aż odparują większość wody. Doprawiamy sola, czarnym pieprzem, słodka papryka oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz roztarty czosnek i przesmażamy aż cebula się zeszkli. Dokładamy mięso mielone i doprawiamy. Kiedy mięso zmieni kolor dokładamy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Podlewamy śmietanka i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 8-10 minut. Farsz mięsno-warzywny łączymy z kasza i orzechami. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Papryki myjemy, odcinamy wierzch, wydrążamy gniazdo nasienne i faszerujemy. Można wg gustu wierzch papryki posypać startym żółtym serem lub serem pleśniowym. Zapiekamy w 180stopniach C przez 20-25 minut.
karola25