eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1695]

Papryka konserwowa Eli na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam czerwoną paprykę konserwową do słoików, którą podaję zimą na rodzinnych uroczystościach. To co swojskie jest najlepsze.

Papryka konserwowa Eli na zimę

Składniki:

Papryka konserwowa Eli na zimę

papryka

dodatki

zalewa

  • na każdy litr wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 150 ml octu

Sposób przygotowania:

Papryka konserwowa Eli na zimę

przygotowanie papryki

Papryka konserwowa Eli na zimę
Z opłukanych papryk usunąć szypułki i nasiona miąższ pokroić na kawałki.

Papryki opłukać, usunąć szypułki i nasiona. Miąższ papryki pokroić w 3 - centymetrowe paski.

przygotowanie papryki cd

Papryka konserwowa Eli na zimę
Przygotowane słoiki napełnić pokrojoną papryką.

Przygotować słoiki i napełnić je papryką.

przygotowanie papryki cd

Papryka konserwowa Eli na zimę
Przygotować przyprawy:czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i gorczycę.

Na osobnych miseczkach przygotować gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe i ząbki czosnku.

przygotowanie papryki cd

Papryka konserwowa Eli na zimę
Do słoików dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę..

Do każdego słoika z papryką dodać duży liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego, duży ząbek czosnku i płaską łyżkę gorczycy.

przygotowanie papryki cd

Papryka konserwowa Eli na zimę

Z podanych składników przygotować zalewę i wlać do słoików, zostawiając 1 cm wolnego miejsca. Na wierzch każdego słoika wlać warstwę oleju. Słoiki zakręcić i pasteryzować 30 minut. Słoiki ostudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego!