SUPERPRZEPIS

Papryka nadziana ryżem

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Papryka nadziana ryżem Więcej zdjęć (2)

Papryka faszerowana jest bardzo smacznym i pożywnym daniem.

Składniki:

Papryka nadziana ryżem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Papryka nadziana ryżem
Paprykę dokładnie myjemy i osuszamy. Z czterech ładnych, okrągłych i kształtnych papryk odcinamy góry i usuwamy nasienniki, wewnątrz papryki posypujemy solą i pieprzem. Farsz: Ryż ugotować i ostudzić, paprykę która nam została(1/2 szt) pokroić w drobną kostkę, pomidory sparzyć i obrać ze skórki następnie też pokroić w kostkę, 1 marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Paprykę, pomidory i marchew dodać do ryżu, wymieszać ze startym żółtym serem i cebulką podsmażoną na maśle, ale wcześniej pokrojoną w kosteczkę, doprawić do smaku solą i pieprzem ja doprawiam tak bardziej na pikantnie. Przygotowanym farszem napełnić papryki na farsz kładziemy drugą marchewkę startą na wiórki, wszystko przykrywamy górami papryk, lekko dociskamy . Układamy papryki w naczyniu do zapiekania, dolewamy 1/2 szklanki wody i pieczemy w gorącym piekarniku do zmięknięcia papryk tak około 25 min. Podawać z sosem pomidorowym.
Papryka nadziana ryżem
Papryki napełnić przygotowanym farszem ryżowym i startą marchwią