Sposób przygotowania:
Papryka nadziewana mięsem i warzywami
Owoce papryki krótko obgotować, przelać zimną wodą, okroić wokół ogonka, usunąć nasiona. Ryż ugotowany na sypko, mięso mielone, pasztet , jajko i posiekaną zieleninę wyrobić, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Nadzienie rozłożyć ciasno do przygotowanej papryki. Stopić tłuszcz w naczyniu, dodać drobno pokrajaną cebulę, podsmażyć. Ułożyć nadziane owoce papryki opierając jeden o drugi, podlać małą ilością wody, dodać kostke bulionową, dusić pod przykrycieć 30 minut. Mniej więcej po 20 minutach dodać obrane z skórki pomidory. Sos mozna pozostawic naturalny lub doprawić kilkoma łyżkami śmietany wymieszanej z płaską łyżka mąki. Podac z obficie posypaną pietruszką.