Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Papryka po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Warzywa oczyścić, umyć, obrać lub oskrobać. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć

Papryka po grecku

Składniki:

Papryka po grecku

 

  • 1 kg papryki
  • 4 marchewki
  • ćwierć selera
  • 1-2 pietruszki
  • por
  • 2 cebule
  • 30 dag pomidorów lub 2 łyżki koncentratu
  • pół szklanki oleju
  • kostka rosołowa
  • łyżka soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • sproszkowana papryka
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania:

Papryka po grecku
Warzywa oczyścić, umyć, obrać lub oskrobać. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki, 2 strąki papryki w paseczki i włożyć na rozgrzany w garnku olej. Smażyć kilka minut, a następnie dodać obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki pomidory lub koncentrat. Dusić krótko pod przykryciem, a gdyby farsz okazał się zbyt rzadki, zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody. Doprawić cukrem, solą, sproszkowaną papryką i lekko przestudzić. Ze strąków wykroić gniazda nasienne, (kto chce, może też ściągnąć skórkę, ale nie jest to konieczne). Napełnioną farszem paprykę ułożyć w płaskim garnku, podlać 2 łyżkami oleju, połową szklanki rosołu i udusić pod przykryciem. Można po dawać na zimno z pieczywem jako przystawkę lub na gorąco z ryżem. W obu wersjach przed podaniem posypać natką pietruszki. 100 g - 85 kcal

Tagi:

papryka