misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Papryka po nicejsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

polecam paprykę po nicejska,pyszna;-)

Papryka po nicejsku

Składniki:

Papryka po nicejsku

 

  • 6 dużych mięsistych strąków czerwonej papryki
  • cebula
  • 4 pomidory
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki bulionu
  • kilkanaście wydrylowanych oliwek
  • 5-6 filetów anchois lub 2 łyżki pasty sardelowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Papryka po nicejsku
Strąki papryki przypiec w nagrzanym piekarniku, obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grube paski. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Obraną cebulę pokroić w cienkie plasterki, czosnek posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć paprykę i cebulę. Chwile smażyć, dodać pomidory, pokrojone w paseczki oliwki, posiekane filety i czosnek. Wymieszać, chwilę smażyć. Wlać bulion i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez kilka minut. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać z bułką, smażonymi ziemniakami lub ryżem.

Tagi:

papryka