Sposób przygotowania:
Papryka z farszem mięsno - warzywnymETAP 1:
Przygotowujemy farsz. Paprykę na farsz i cukinię myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Ząbki czosnku siekamy.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodajemy czosnek, cukinię i paprykę. Smażymy, aż warzywa nieco zmiękną.
Dodajemy mięso i smażymy. Warzywa i mięso przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, słodką i ostrą papryką mieloną.
ETAP 2:
Do warzyw i mięsa dodajemy passatę pomidorową. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje, a farsz będzie gęsty. Farsz doprawiamy do smaku.
ETAP 3:
W międzyczasie przygotowujemy papryki do faszerowania: myjemy je, odcinamy wierzchołki, z wierzchołków wycinamy zielone cząstki.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i nasion.
ETAP 4:
Papryki napełniamy farszem, przykrywamy wierzchołkami.
Papryki umieszczamy na blasze lub w naczyniu do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez 45 minut.
Na 10-15 minut przed końcem pieczenia na każdej papryce układamy plaster sera.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.