Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Papryka z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Paprykę nadziewaną można podawać jako osobne danie.

Papryka z nadzieniem

Składniki:

Papryka z nadzieniem

 

  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 10 dag bułki czerstwej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, przyprawy ziołowe wg. uznania
  • 7 strąków papryki czerwonej
  • 3/4 szklanki śmietany sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Papryka z nadzieniem
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Mięso umyć, osączyć zemleć w maszynce razem z bułką i cebulą Do masy mięsnej wbić jajka, dodać, sól, pieprz i inne zioła. Wyrobić masę mięsną.
Z papryki odciąć wierzch zostawić 2/3 wielkości, usunąć gniazda nasienne. W środku posolić i popieprzyć, nadziewać farszem mięsnym, obsmażyć na oleju. Włożyć do brytfanny, polać śmietaną i zapiekać.