Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Papryka z ryżem i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Faszerowaną paprykę znają wszyscy i pewnie większość z nas ją robi w swojej kuchni. Często spotykam się z tzw. farszem gołabkowym (ryż, mięso i cebula) - dziś proponuję jej odmianę, ale z grzybami.

Papryka z ryżem i grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Papryka z ryżem i grzybami

 

  • papryka czerwona równe strąki 8-10 szt.
  • ryż 500 g
  • marchewka 2 duże
  • seler korzeniowy młody
  • liście selera korzeniowego
  • lubczyk młode gałązki
  • cebula duża
  • mielona łopatka wp 500 g
  • dowolne grzyby (pieczarki, kanie, opieńki, maślaki) do smaku
  • olej
  • sok pomidorowy
  • sól, pieprz, jarzynka, płynna przyprawa do potraw
  • czosnek

Sposób przygotowania:

Papryka z ryżem i grzybami
Ugotować ryż al dente w dobrze osolonym wrzątku, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie posiekać i podsmażyć cebulę. Grzyby oczyścić, umyć, osączyć, dowolnie rozdrobnić (pokroić, zmielić, posiekać) i dodać do cebuli - doprawić pieprzem i czosnkiem, poddusić i dodać do ryżu.

Dołożyć zmielone mięso i wymieszać farsz doprawiając do smaku. Seler i marchewkę utrzeć na tarce, zeszklić i poddusić. Połączyć z farszem. Doprawić posiekanymi listkami lubczyku i selera.

Szerokie czerwone papryki umyć, odciąć ogonek z gniazdem nasiennym, wypłukać z wnętrza pozostałości nasion. Środek ciasno wypełnić farszem. Papryki ustawić w szerokim garnku i podlać wodą oraz sokiem pomidorowym. Dolać troszkę oleju i dodać nieco jarzynki w proszku.

Garnek nakryć i dusić paprykę do miękkości na najmniejszym palniku albo włożyć do gorącego piekarnika na 80-100 minut.
Papryka z ryżem i grzybami
Podlaną sokiem pomidorowym można dusić na palniku lub w piekarniku.
Papryka z ryżem i grzybami
Papryki ustawić w garnku jak najciaśniej - wtedy nie pękają.