KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

paprykarz domowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Paprykarz świetny na kanapki, kiedy znudzi nam się już klasyczny ser i szynka ;) Polecam

paprykarz domowy

Składniki:

paprykarz domowy

 

  • torebka ryżu
  • wędzona ryba np. makrela
  • 1 duża cebula
  • koncentrat pomidorowy (w małym słoiczku)
  • 1 marchewka
  • odrobina oliwy z oliwek
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka w proszku

 

Sposób przygotowania:

paprykarz domowy
cebulkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Marchewkę również myjemy i obieramy. Tę jednak ucieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy cebulkę aż się zeszkli. Ryż gotujemy, nawet chwilkę dłużej niż zaleca producent, tak aby był dostatecznie miękki. NA patelnię wrzucamy podsmażoną cebulkę i dodajemy do niej startą marchew oraz wrzucamy koncentrat pomidorowy. Całość doprawiamy do smaku niewielką ilością soli, pieprzem i czerwoną papryką. Możemy również dodać inne przyprawy. Makrelę obieramy ze skóry i ości i rozrywamy na drobne części. Warzywa na patelni dusimy przez chwilę po czym studzimy je. Kiedy już ostygną mieszamy rybę, warzywa i ugotowany ryż. Gotowe!