Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Paprykarz z królika

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przodek królika umyć, podzielić ostrym nożem na mniejsze kawałki, każdy

Paprykarz z królika

Składniki:

Paprykarz z królika

 

  • przodek królika
  • sól
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 3 dag mąki
  • 1 cebula
  • 4 dag tłuszczu
  • 1/2 szkl śmietany
  • 1/2 szkl przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Paprykarz z królika
Przodek królika umyć, podzielić ostrym nożem na mniejsze kawałki, każdy kawałek osolić, oprószyć mąka i papryką. tak przygotowane mięso obrumienić na tłuszczu, a następnie włożyć cebulę i podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy i śmietanę. Jeszcze raze krótko podgotować. Paprykarz podawać z dodatkiem ziemniaków, kopytek, lub klusek ziemnmiaczanych.