MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Paprykarz z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowe połączenie ryż i ryba w polskiej wersji.

Paprykarz z tuńczykiem

Składniki:

Paprykarz z tuńczykiem

 

  • 100g ryżu
  • 1/2 małej ostrej papryczki
  • 1 papryka czerwona
  • 200ml pomidorów z puszki bez skórki
  • 1 cebula
  • 100g tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • 2 łyżki oleju
  • papryka ostra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Paprykarz z tuńczykiem
Paprykę opłukamy i wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.Papryczkę kroimy w małą kosteczkę, nasiona wyrzucamy , są bardzo ostre.Cebulę kroimy w kostkę.Z tuńczyka odlewamy wodę.Na patelnię dajemy olej i smażymy cebulę z papryką i papryczką przez 10 minut, przekładamy do miski.Na tą samą patelnię wlewamy pomidory z puszki i wsypujemy ryż.Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, następnie odkrywamyi gotujemy przez 5 minut , sos zgęstnieje a woda odparuje.Do gotowego ryżu w pomidorach dodajemy produkty z miski, mieszamy , wsypujemy tuńczyka, przyprawiamy papryką ostrą,solą i pieprzem i delikatnie przemieszamy. Podawać na talerzu posypany natką pietruszki.