justynkam

justynkam

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Papryki faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do grupy tradycyjnych jesiennych potraw należy faszerowana papryka z ryżem i mięsem.

Papryki faszerowane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryki faszerowane

 

  • 8 średnich papryk czerwonych
  • 3 woreczki ryżu
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Papryki faszerowane
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebule obrać i pokroić w kostkę , zeszklić na patelni. Do gotowej cebuli dodać mięso mielone przyprawić solą , pieprzem i lekko udusić. Ryż połączyć z mięsem, posiekana natka pietruszki i doprawić do smaku. Papryki opłukać ,odkroić górna część którą nie wyrzucamy -pozostawiamy ją, aby przykryć papryki po napełnieniu farszem, następnie usuwamy gniazda nasienne. Papryki wypełniamy dokładnie farszem, i nakładamy im czapeczki posmarowane olejem. Napełnione papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym zalać bulionem. Zapiekać w temperaturze 170 stopni około 50 min. Smacznego !!!
Papryki faszerowane
Cebulke szklimy i dodajemy mieso mielone
Papryki faszerowane
Ryz gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut
Papryki faszerowane
Ryż mieszamy z mięsem i przyprawiamy do smku
Papryki faszerowane
Papryki napełniamy farszem i przykrywamy czapeczkami