ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Papryki pomidorowe z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki i zdrowy obiad bez dodatku mięsa. Polecam serdecznie.

Papryki pomidorowe z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryki pomidorowe z ryżem

 

Sposób przygotowania:

Papryki pomidorowe z ryżem
Papryki czerwone przekrawamy wzdłuż. Usuwamy gniazda nasienne i układamy je na dużej patelni. Wlewamy na patelnię trochę wody, solimy ją lekko i dusimy papryki pod przykryciem odwracając je co jakiś czas, do momentu aż nie zmiękną. W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem farszu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Pomidory obieramy ze skóry (polewając je uprzednio wrzątkiem) i siekamy je drobno, dodajemy do cebuli. Wszystko solimy i doprawiamy pieprzem. Mieszając od czasu do czasu trzymamy na ogniu pomidory z cebulą do momentu aż nie odparuje nadmiar wody. Wtedy przekładamy na patelnię ugotowany ryż. Mieszamy wszystko razem i ostatecznie doprawiamy oregano i/lub mieszanką przypraw kuchni włoskiej. Gotowym farszem nadziewamy miękkie papryki, całość dusimy jeszcze jakiś czas pod przykryciem. Podajemy na gorąco. Smacznego!
Papryki pomidorowe z ryżem
Papryki dusimy pod przykryciem aż dobrze zmiękną.
Papryki pomidorowe z ryżem
Pomidory obieramy ze skórek przed dodaniem ich do potrawy.
Papryki pomidorowe z ryżem
Farsz doprawiamy włoskimi ziołami suszonymi lub świeżymi.
Papryki pomidorowe z ryżem
Nadziane papryki dusimy od 10 do 20 minut aż skórka stanie się zupełnie miękka.