Sposób przygotowania:
Papryki pomidorowe z ryżem
Papryki czerwone przekrawamy wzdłuż. Usuwamy gniazda nasienne i układamy je na dużej patelni. Wlewamy na patelnię trochę wody, solimy ją lekko i dusimy papryki pod przykryciem odwracając je co jakiś czas, do momentu aż nie zmiękną. W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem farszu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Pomidory obieramy ze skóry (polewając je uprzednio wrzątkiem) i siekamy je drobno, dodajemy do cebuli. Wszystko solimy i doprawiamy pieprzem. Mieszając od czasu do czasu trzymamy na ogniu pomidory z cebulą do momentu aż nie odparuje nadmiar wody. Wtedy przekładamy na patelnię ugotowany ryż. Mieszamy wszystko razem i ostatecznie doprawiamy oregano i/lub mieszanką przypraw kuchni włoskiej. Gotowym farszem nadziewamy miękkie papryki, całość dusimy jeszcze jakiś czas pod przykryciem. Podajemy na gorąco. Smacznego!