szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Papryki z nadzieniem mięsnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

papryki z nadzienem miesno -pomidorowym

Papryki z nadzieniem mięsnym

Składniki:

Papryki z nadzieniem mięsnym

 

  • 8 czerwonych papryk
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • 0,5 kg miesa mielonego
  • szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyzki siekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Papryki z nadzieniem mięsnym
Pomidory sparzyć, obrac ze skórki i pokroic w kostkę.Cebulę obrać i drobno posiekać.Czosnek obrac i przecisnąć przez praskę.Papryki umyć, osuszyć, odciąć czubki i oczyścić z nasion .Na gorącej patelni rozgrzac oliwę, podsmażyć niej cebulę, dodac pomidory i plasterki czosnek, odparować i ostudzić.Powstałą masę cebulowo-pomidorową wymieszać razem z miesem, doprawic solą, pieprzem i mielona papryką.Utworzonym nadzieniem wypełnić wydrązone papryki.Piekarnik nagrzac do 180 stopni, włożyc do niego papryki ułozone w naczyniu żaroodpornym i przykryte odciętym czubkiem.Zapiekac ok pół godziny co jakiś czas podlewając bulionem.Przed podaniem odkryc czubki i posypac natką.

Tagi:

mięso papryka