Sposób przygotowania:
Papryki z nadzieniem mięsnym
Pomidory sparzyć, obrac ze skórki i pokroic w kostkę.Cebulę obrać i drobno posiekać.Czosnek obrac i przecisnąć przez praskę.Papryki umyć, osuszyć, odciąć czubki i oczyścić z nasion .Na gorącej patelni rozgrzac oliwę, podsmażyć niej cebulę, dodac pomidory i plasterki czosnek, odparować i ostudzić.Powstałą masę cebulowo-pomidorową wymieszać razem z miesem, doprawic solą, pieprzem i mielona papryką.Utworzonym nadzieniem wypełnić wydrązone papryki.Piekarnik nagrzac do 180 stopni, włożyc do niego papryki ułozone w naczyniu żaroodpornym i przykryte odciętym czubkiem.Zapiekac ok pół godziny co jakiś czas podlewając bulionem.Przed podaniem odkryc czubki i posypac natką.