szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Papryki zapiekane z farszem makaronowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Takie papryki faszerowane to dobry sposób na wykorzystanie pozostałego z obiadu makaronu i mięsa z rosołu.

Papryki zapiekane z farszem makaronowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryki zapiekane z farszem makaronowym

 

  • 2 czerwone papryki
  • 100 g makaronu niteczka
  • sól, pieprz
  • kilka pieczarek
  • 2 plasterki sera żółtego
  • 1 ugotowane skrzydełko z indyka
  • 1 cebula
  • 5 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżka keczupu
  • czarnuszka
  • 1 szklanka bulionu lub rosołu

Sposób przygotowania:

Papryki zapiekane z farszem makaronowym
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, ugotowane mieso oddzielamy od kości i kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy drobno, pomidorki z oliwy kroimy, pieczarki po obraniu również. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą, dodajemy keczup i doprawiamy farsz sola ipieprzem. Papryki kroimy na połówki usuwamy pestki i nadziewamy przygotowanym farszem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy bulion i układamy na nim papryki. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie na każdą paprykę nakładamy pół plasterka sera i posypujemy czarnuszką i wkładamy do piekarniak na kilka minut aż ser się roztopi.
Papryki zapiekane z farszem makaronowym
Etap 1 Papryki kroimy na połówki i usuwamy pestki
Papryki zapiekane z farszem makaronowym
Etap 2 Pieczarki obieramy i kroimy dosc drobno
Papryki zapiekane z farszem makaronowym
Etap 3 Do pieczarek dodajemy makaron i pozostałe składniki
Papryki zapiekane z farszem makaronowym
Etap 4 Papryki nadziewamy farszem i zapiekamy, an koniec nakłdamy ser