Sposób przygotowania:
Paprykowa pizza
Do miski odmierzamy mąkę. Dodajemy sól i oregano. Do małej miseczki kruszymy drożdże i posypujemy je cukrem. Zalewamy wodą i lekko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Lekko oprószamy mąką. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut żeby drożdże napęczniały. Gotowe przelewamy do miski z mąką. Dodajemy olej i całość dokładnie mieszamy na początku łyżką, a następnie ręka. Gdy ciasto połączy się wówczas przekładamy je na stolnicę lub blat kuchenny i dokładnie wyrabiamy przez 10 minut. Ponownie przekładamy do miski i wierzch oprószamy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i rozwałkowujemy na pożądaną grubość i kształt. Przekładamy je na natłuszczoną olejem blaszkę i nakłuwamy widelcem. Na cieście rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy i posypujemy bazylią. Następnie układamy pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Pizzę przykrywamy kołderką ze startego na tarce żółtego sera. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200C na 20 minut. Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.