aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Paprykowa pizza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Na wczorajszą kolację przygotowałam dla domowników pizzę z dużą ilością papryki. Dla odmiany pizzę zrobiłam na grubym, mięciutkim cieście.

Paprykowa pizza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykowa pizza

 

  • 2 szklanki mąki
  • 30 g drożdży
  • 160 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g pieczarek
  • 200 g żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

Paprykowa pizza
Do miski odmierzamy mąkę. Dodajemy sól i oregano. Do małej miseczki kruszymy drożdże i posypujemy je cukrem. Zalewamy wodą i lekko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Lekko oprószamy mąką. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut żeby drożdże napęczniały. Gotowe przelewamy do miski z mąką. Dodajemy olej i całość dokładnie mieszamy na początku łyżką, a następnie ręka. Gdy ciasto połączy się wówczas przekładamy je na stolnicę lub blat kuchenny i dokładnie wyrabiamy przez 10 minut. Ponownie przekładamy do miski i wierzch oprószamy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i rozwałkowujemy na pożądaną grubość i kształt. Przekładamy je na natłuszczoną olejem blaszkę i nakłuwamy widelcem. Na cieście rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy i posypujemy bazylią. Następnie układamy pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Pizzę przykrywamy kołderką ze startego na tarce żółtego sera. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200C na 20 minut. Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym. 
Paprykowa pizza
Do miski z maką i przyprawami wlewamy wyrośnięty zaczyn z drożdży.
Paprykowa pizza
Dokładnie wyrabiamy ciasto drożdżowe. Opruszamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Paprykowa pizza
Gotowe ciast rozwałkowujemy na dany kształt. Smarujemy koncentratem, posypujemy bazylią, układamy pieczarki i paprykę.
Paprykowa pizza
Na wierzch pizzy ścieramy na tarce żółty ser. Pieczemy przez 20 minut.