Sposób przygotowania:
Paprykowe danie
W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć papryki czerwone, a następnie przekroić na pół, żeby wyciąć ze środka gniazda nasionek. Papryki poukładać na formie i piec je w piekarniku do czasu, aż skórka na paprykach lekko pomarszczy się. Upieczoną paprykę odstawić na parę chwil, żeby ostygła, a w następnej kolejności pokroić w cienkie paseczki. Ząbki czosnku obrać, umyć, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebule obrać, polać ziemną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypały w oczy, a później pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem należy podsmażyć na rozgrzanym oleju, na patelni. Cebulę, czosnek i paprykę czerwoną wymieszać razem i dodać do tego pokrojony drobno szczypiorek. Całość doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą czosnkowa i bardzo dobrze wymieszać. Na koniec zalać wszystko śmietaną i porządkie wymieszać.