dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 210]

Paprykowe naleśniki z mięsno-warzywnym nadzieniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Piękne, pomarańczowe naleśniki o paprykowym smaku. Nadzienie jest dość bogate - mięso mielone, marchewka, kukurydza, zielony groszek i ser żółty.

Paprykowe naleśniki z mięsno-warzywnym nadzieniem

Składniki:

Paprykowe naleśniki z mięsno-warzywnym nadzieniem

naleśniki

 

  • Farsz:
  • 250 g mielonego mięsa
  • 1 czubata łyżka błyskawicznych płatków owsianych
  • sól
  • pieprz
  • mała marchewka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 puszki kukurydzy
  • 1/4 puszki zielonego groszku
  • 1 czubata łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50 g żółtego sera do farszu
  • 50 g żółtego sera na wierzch naleśników

farsz

  • Farsz:
  • 250 g mielonego mięsa
  • 1 czubata łyżka błyskawicznych płatków owsianych
  • sól
  • pieprz
  • mała marchewka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 puszki kukurydzy
  • 1/4 puszki zielonego groszku
  • 1 czubata łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50 g żółtego sera do farszu
  • 50 g żółtego sera na wierzch naleśników

Sposób przygotowania:

Paprykowe naleśniki z mięsno-warzywnym nadzieniem
Naleśniki:

Paprykę przekroić na połowę, oczyścić z pestek, ułożyć na papierze do pieczenia skórką do góry, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C, piec ok. 17 minut. Gorącą obrać ze skórki. Ostudzić, zmiksować blenderem. Do miski wlać mleko, wodę, dodać przecier z papryki, jajko, mąkę i sól, zmiksować. Usmażyć 6 naleśników. Farsz:

Do mięsa mielonego dodać sól, pieprz i płatki owsiane, wymieszać, odstawić na ok. 5 minut. Wyłożyć na patelnię, rozdrabniając łyżką, usmażyć. Marchewkę pokroić w cienkie słupki, dodać do mięsa.Wlać wodę i przecier pomidorowy, dusić ok. 5 minut. Dodać kukurydzę, zielony groszek i natkę pietruszki, wymieszać, odstawić do ostudzenia. Ser zetrzeć na tarce, dodać do ostudzonego mięsa, wymieszać. Podzielić na 6 części, wykładać na połówki naleśników, składać w trójkąty. Ułożyć pojedynczo na blaszce, posypać po wierzchu żółtym serem, zapiekać ok. 5 minut w 200 C.