Sposób przygotowania:
Paprykowe naleśniki z mięsno-warzywnym nadzieniem
Naleśniki:
Paprykę przekroić na połowę, oczyścić z pestek, ułożyć na papierze do pieczenia skórką do góry, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C, piec ok. 17 minut. Gorącą obrać ze skórki. Ostudzić, zmiksować blenderem. Do miski wlać mleko, wodę, dodać przecier z papryki, jajko, mąkę i sól, zmiksować. Usmażyć 6 naleśników. Farsz:
Do mięsa mielonego dodać sól, pieprz i płatki owsiane, wymieszać, odstawić na ok. 5 minut. Wyłożyć na patelnię, rozdrabniając łyżką, usmażyć. Marchewkę pokroić w cienkie słupki, dodać do mięsa.Wlać wodę i przecier pomidorowy, dusić ok. 5 minut. Dodać kukurydzę, zielony groszek i natkę pietruszki, wymieszać, odstawić do ostudzenia. Ser zetrzeć na tarce, dodać do ostudzonego mięsa, wymieszać. Podzielić na 6 części, wykładać na połówki naleśników, składać w trójkąty. Ułożyć pojedynczo na blaszce, posypać po wierzchu żółtym serem, zapiekać ok. 5 minut w 200 C.
Paprykę przekroić na połowę, oczyścić z pestek, ułożyć na papierze do pieczenia skórką do góry, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C, piec ok. 17 minut. Gorącą obrać ze skórki. Ostudzić, zmiksować blenderem. Do miski wlać mleko, wodę, dodać przecier z papryki, jajko, mąkę i sól, zmiksować. Usmażyć 6 naleśników. Farsz:
Do mięsa mielonego dodać sól, pieprz i płatki owsiane, wymieszać, odstawić na ok. 5 minut. Wyłożyć na patelnię, rozdrabniając łyżką, usmażyć. Marchewkę pokroić w cienkie słupki, dodać do mięsa.Wlać wodę i przecier pomidorowy, dusić ok. 5 minut. Dodać kukurydzę, zielony groszek i natkę pietruszki, wymieszać, odstawić do ostudzenia. Ser zetrzeć na tarce, dodać do ostudzonego mięsa, wymieszać. Podzielić na 6 części, wykładać na połówki naleśników, składać w trójkąty. Ułożyć pojedynczo na blaszce, posypać po wierzchu żółtym serem, zapiekać ok. 5 minut w 200 C.
Megi-