Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z kolorowym sosem
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Do starych ziemniaków dodajemy jajka, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i dodajemy mąkę tyle aby zagęściło ciasto - ale nie za dużo. Na oleju smażymy małe placuszki. Robimy sos. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Na maśle podsmażamy cebule , dodajemy pieczarki i paprykę. Smażymy wszystko razem. Doprawiamy przyprawą uniwersalna. Doprawiamy pieprzem. W słoiku mieszamy śmietanę z mąką ok 4 łyzeczki , dolewamy odrobinę wody ok 4 łyżki - dobrze mieszamy. Kiedy warzywa zmiękną wlewamy na patelnie śmietanę z mąką - mieszamy i gotujemy aż sos zgęstniej. Placuszki polewamy sosem.