Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Paprykowe racuchy z gotowanym ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 170
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki smakują rewelacyjnie i w moim domu znikają ekspresowo. Oprócz doskonałej propozycji na śniadanie, kolację, czy zwykłą przekąskę stanowią idealny pomysł na wykorzystanie nadmiaru ugotowanego ryżu.

Paprykowe racuchy z gotowanym ryżem

Składniki:

Paprykowe racuchy z gotowanym ryżem

Około 12-13 sztuk:

  • 50g ryżu (waga przed ugotowaniem, po ugotowaniu około 140g, czyli 3/4 szklanki)
  • 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (około 100g)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła (płaskie)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 szczypta papryki ostrej (solidna)
  • 1 szczypta majeranku
  • 1/3 łyżeczki soli (można dodać więcej)

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Paprykowe racuchy z gotowanym ryżem

Ryż:

Paprykowe racuchy z gotowanym ryżem
Ryż powinien być ugotowany w osolonej wodzie.

Ryż należy ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, a następnie wmieszać do niego masło.

Masa:

Paprykowe racuchy z gotowanym ryżem
Masę należy doprawić zgodnie z własnym smakiem.

W misce dokładnie połączyć mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
Na końcu dodać ryż i całość ponownie wymieszać.

Smażenie:

Paprykowe racuchy z gotowanym ryżem
Placuszki smażyć na lekko rumiany kolor.

Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wykładać solidne porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa =1 placek.)
Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się.

Podanie:

Paprykowe racuchy z gotowanym ryżem
Placuszki nadają się do odgrzewania np. w kuchence mikrofalowej.

Placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać na ciepło z ulubionym dodatkami lub solo.
(Zimne również są smaczne.)


Tagi:

ryż placki dania