angelusia

angelusia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Parmezanowe mufinki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mufinki nietypowe bo na słono

Parmezanowe mufinki

Składniki:

Parmezanowe mufinki

 

  • 220g mąki,
  • 2szt jajek,
  • 160ml mleka,
  • 150g jogurtu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 60g tartego parmezanu,
  • 75g i trochę do posypania kaszy kukurydzianej,
  • 3szt cebuli dymki,
  • garść listków bazylii,
  • 5 gałązek tymianku,
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 12 szt papierowych foremek

Sposób przygotowania:

Parmezanowe mufinki
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wyłożyć foremki na blasze. Zmieszać w misce mąkę, proszek i sól. Umyć , osuszyć i drobno posiekać tymianek i bazylię. Oczyścić dymkę, umyć ją i pokroić w plasterki. Dodać do miski z mąką wraz z ziołami, kaszą kukurydzianą i parmezanem. W innej misce energicznie wymieszać oliwę z jogurtem, mlekiem i jajkami. Dodać mieszaninę do miski. Zmieszać wszystkie składniki. Do każdej foremki nałożyć 3 łyżeczki ciasta, z wierzchu posypać kaszą kukurydzianą. Piec 20 min