Sposób przygotowania:
Parowańce z truskawkami
Drożdże rozetrzeć z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać.
Dodać jajka, kaszę mannę i mąkę, wyrobić dość luźne ciasto. Odstawić na ok. 1 godz.
Wyłożyć na obficie posypaną mąką deskę, obtoczyć w niej ciasto, podzielić na 8 części. Z każdej części w dłoniach uformować placuszek, na środek kłaść truskawkę, zalepić.
Złączeniem kłaść do spodu. Gotowe przełożyć do parowara (kładłam po 2 szt. na każde piętro.
Nie otwierając pokrywki parować ok. 15 minut.
Podawać ze słodką śmietanką lub mlekiem skondensowanym niesłodzonym i świeżymi truskawkami.
Dodać jajka, kaszę mannę i mąkę, wyrobić dość luźne ciasto. Odstawić na ok. 1 godz.
Wyłożyć na obficie posypaną mąką deskę, obtoczyć w niej ciasto, podzielić na 8 części. Z każdej części w dłoniach uformować placuszek, na środek kłaść truskawkę, zalepić.
Złączeniem kłaść do spodu. Gotowe przełożyć do parowara (kładłam po 2 szt. na każde piętro.
Nie otwierając pokrywki parować ok. 15 minut.
Podawać ze słodką śmietanką lub mlekiem skondensowanym niesłodzonym i świeżymi truskawkami.
SylaUla