Sposób przygotowania:
Parówki opiekane w cieście
Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem 1 łyżki soli. Po ugotowaniu dobrze podusić tłuczkiem do ziemniaków, dodając majeranku- ilość zależy od gustu,ale polecam ok 1 łyżkę stołową.Po przestygnięciu ziemniaków dodać do smaku pieprzu i soli-jeżeli trzeba.Wymieszać.Ziemniaki wyłożyć na miskę,dodać jajka i mąkę-w takiej ilości aby ciasto ładnie się wyrobiło i było gładkie.Z ciasta formować placuszki wielkości dłoni i grubości 1 cm.Parówki przekroić na pół i układać na ciasto.Złożyć na pół i skleić tak aby nie było widać parówki.Opiekać na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron-łącznie ok 15 minut.Na patelnię kłaść tyle ile się zmieści.Świetnie smakuje z żurkiem.
karita
karita