IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Parówki w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świetne na śniadanie lub ciepłą przekąskę

Parówki w cieście francuskim

Składniki:

Parówki w cieście francuskim

 

  • 1 płat mrożonego ciasta francuskiego
  • 6 cienkich drobiowych wędzonych parówek
  • 6 plastrów pikantnego sera żółtego
  • 6 czarnych oliwek bez pestek
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście francuskim
Parówki obieramy z osłonek, wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Plastry sera kroimy wzdłuż na 3 części, oliwki w plasterki. Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy i dzielimy na 6 prostokątów. Na każdy prostokąt kładziemy parówkę, pokrojony plaster sera i oliwkę. Zawijamy w rulon, dokładnie zlepiamy brzegi. Wierzch "bułeczki" smarujemy rozkłóconym białkiem i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, układamy parówki w cieście i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut (aż bułeczki się zrumienią).
Smacznego!