BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Parówkowe żabki w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszne danie na śniadanie, kolacje ale również dobrze może być daniem obiadowym. Danie smaczne i pożywne.

Parówkowe żabki w sosie pomidorowym

Składniki:

Parówkowe żabki w sosie pomidorowym

 

  • oliwa 2 łyżki,
  • cebula 1 szt,
  • czosnek 2 ząbki,
  • krojone pomidory w puszcze 400 g,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • sól,pieprz do smaku,
  • suszonego oregano 1 łyżeczka,
  • bazylia 1/2 łyżeczki,
  • łyżka masła,
  • koncentrat pomidorowy 2 -3 łyżki,

 

  • Dodatkowo ;
  • Parówki cienkie 8 szt,

Sposób przygotowania:

Parówkowe żabki w sosie pomidorowym
Sos pomidorowy : 

W rondlu na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek,dodać pomidory z puszki,doprawić solą, pieprzem dodając oregano i bazylie. Wymieszać i zagotować.

Dodać masło , gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut,mieszając od czasu do czasu.

Gotować pod przykryciem.

Zmiksować blenderem na gładką konsystencję.

Doprawić do smaku przyprawą w płynie, dodać koncentrat pomidorowy.

Parówki obrać z błonki, przekroić na połówki, każdą połówkę rozciąć na końcówkach.

Włożyć do garnka i lekko podgrzać ,następnie parówki włożyć do sosu i jeszcze trochę pogotować.

Podawać do pieczywa lub jako danie obiadowe do ziemniaczków.